Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης 2018

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science). Μαθητές 16 έως 18 ετών θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. Στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας αλλά και της καθημερινής ζωής.

Η θεματική περιοχή του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου για τη φετινή χρονιά είναι: «Σεισμοί: Εξερευνώντας τα σημερινά επιτεύγματα, τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες σε σχέση με την εκπαίδευση, αντιμετώπιση και πρόληψη». Σε αυτήν περιλαμβάνονται τρεις υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:

  • Εκπαίδευση
  • Αντιμετώπιση
  • Πρόληψη

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά σενάρια σε εκπαιδευτικούς ομίλους που πραγματοποιούνται στο σχολείο ή σε συγκεκριμένα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος ανά τάξη εμπλέκοντας στην έρευνα των θεματολογιών του κοινοβουλίου όχι μόνο τους μαθητές που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας του αλλά και το σύνολο της τάξης. Καθ? όλη τη διάρκεια της δράσης και ως την διεξαγωγή του μαθητικού κοινοβουλίου οι μαθητές εργάζονται πάνω στις θεματικές που έχουν επιλέξει με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την διατύπωση των δικών τους θέσεων και προτάσεων επί του ζητήματος.

Όλες οι Μαθητικές ομάδες θα συγκεντρωθούν σε μια 3ήμερη εκδήλωση, το Μάρτιο του 2018 (30/3 ? 1/4). Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε μια από τις 3 θεματικές και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά.

Στη συνέχεια θα επιλεγούν 6 μαθητές ? δυο (2) για κάθε θεματική περιοχή ? για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2017 (9-14/7/2017). Εκεί οι μαθητές θα εμπλακούν σε συζητήσεις και επιχειρηματολογία για 3 ημέρες, σε επιλεγμένο από τους διοργανωτές θέμα, και θα έρθουν σε επαφή με μαθητές από 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Δήλωση Συμμετοχής
Για να συμμετάσχετε και να εγγραφείτε, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της δράσης:
https://studentparliament2018.weebly.com/

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό συνοδευτικό έντυπο.