Συμμετοχή Γυμνασίων-Λυκείων αρμοδιότητας του ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων στο Athens Science Festival

Το ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων σε συνεργασία με Σχολεία και Εκπαιδευτικούς, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival (ASF) 2018. Επτά ομάδες μαθητών-καθηγητών από έξι διαφορετικά σχολεία αρμοδιότητας του ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων, παρουσιάζουν πλήθος πειραματικών επιδείξεων, στους τομείς της Βιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας. Το ASF γίνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018.

Αναλυτικότερα οι ομάδες σε διάφορες ημερομηνίες θα παρουσιάσουν τα εξής πειράματα:

Ημερομηνία Σχολείο Ομάδα Περιεχόμενο
Τετάρτη 25/4, 09:00 έως 14:00 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου Γεώργιος Χιώνης, ΠΕ04.01, Φυσικός, 8 μαθητές Γ? Γυμνασίου Η μαγεία της οπτικής φυσικής. Μαγικές επιδείξεις ή πειράματα οπτικής φυσικής, ανάλογα με το πως θέλετε να τα δείτε. “Μαγικά” υγρά εξαφανίζουν αντικείμενα, αλλάζουν ζωγραφιές, αλλάζουν την πορεία του φωτός και πολλά άλλα.
Γεωργία Τσιατά, ΠΕ04.01, Φυσικός, 12 μαθητές Β΄ Γυμνασίου Τα ρευστά “πιέζει”, τα παιδία “παίζει”. Απλά πειράματα Φυσικής που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη μάθηση, σχετικά με την πίεση των ρευστών.
Πέμπτη 26/4, 09:00 έως 14:00 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Παπαδοπούλου Αναστασία, ΠΕ04.01, Φυσικός, 7 μαθητές Β? Λυκείου Δεν είναι μαγεία είναι χημεία. Χημικές αντιδράσεις με αέρια προϊόντα που η ανίχνευση τους ξαφνιάζει και άλλες που συνοδεύονται από αλλαγές χρωμάτων (παραγωγή και ανίχνευση υδρογόνου, παραγωγή και ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα, σύνθεση ιωδιούχου καλίου – κίτρινο ίζημα, δείκτες και εξουδετέρωση).
26ο Γυμνάσιο Αθηνών Νίκος Καραγιάννης, ΠΕ04.01, Φυσικός, 10 μαθητές Α΄ Γυμνασίου, 6 μαθητές Β? Γυμνασίου, 11 μαθητές Γ΄ Γυμνασίου Το λάχανο?χαμαιλέοντας. Πειράματα με χρώματα ? και το χρώμα αλλάζει.

Ελάτε να ?τα πιούμε. Νερό, λικέρ, milk shake ? πορτοκαλάδα.

Οδοντόπαστα του ? Ελέφαντα.

Το μανό είναι ? μόνο για τα νύχια? Μανόμετρο και πειράματα υδροστατικής ? ατμοσφαιρικής πίεσης.

Η φούσκα ? δρομέας. Πειράματα στατικού ηλεκτρισμού.

Παρασκευή 27/4, 09:00 έως 14:00 7ο ΓΕΛ Αθηνών Ελένη Υφαντή, ΠΕ04.02, Χημικός, Θεόδωρος Χαραλάμπης, ΠΕ04.02, Χημικός, 16 μαθητές Β? Λυκείου Η βροχή που … καίει. Απόδοση της δημιουργίας της όξινης βροχής και των επιπτώσεών της στα φυτά και τις κατασκευές από μάρμαρο (π.χ τα αγάλματα).

Χημικά … κοκτέιλ. Η σφαιροποίηση είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην παρασκευή τόσο κοκτέιλ σε μπαρ όσο και ιδιαίτερων πιάτων σε εστιατόρια. Η τεχνική αυτή στηρίζεται στον σχηματισμό ενός τρισδιάστατου δικτύου αποτελούμενο από μακρομόρια αλγινικού οξέος συνδεόμενα μεταξύ τους με την παρέμβαση ιόντων ασβεστίου.

Σάββατο 28/4,  11.00 έως 19.00 26ο ΓΕΛ Αθηνών Παναγιώτης Λάζος, ΠΕ04.01 Φυσικός, 10 μαθητές Α’ Λυκείου, 6 μαθητές Β’ Λυκείου. Διαφωτίζοντας το… φως. Σειρά απλών αλλά εντυπωσιακών πειραμάτων γύρω από αρκετά άγνωστες πτυχές της οπτικής και θέματα “εκτός ύλης”.
Κυριακή 29/4,  11.00 έως 19.00 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών Κατερίνα Γιώτη, ΠΕ04.04 Βιολόγος, Βάσω Τριανταφυλλοπούλου, ΠΕ04.04 Βιολόγος, 20 μαθητές Β΄ Λυκείου Βλέποντας τον μικρόκοσμο. Ακούμε συνεχώς για τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, τα μικρόβια γύρω μας, το άμυλο-τις πρωτεΐνες και τα λίπη στα τρόφιμα. Τι θα λέγατε να τα βλέπαμε κιόλας;

 

Η οργάνωση του ASF, έχει διαθέσει στο ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων χώρο όπου οι διαφορετικές ομάδες μαθητών-καθηγητών θα εναλλάσσονται ανάλογα με τις παραπάνω ημερομηνίες.

Επίσης το ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων συμμετέχει και με ένα λογότυπο (φαίνεται στο πάνω μέρος της σελίδας), που σχεδιάστηκε από τον μαθητή του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών Αλέξανδρο Ιμπραχήμ, σε συνεργασία με την καθηγήτριά του Κατερίνα Γιώτη, Βιολόγο.

Αν βρεθείτε στο ASF, θα χαρούμε να επισκεφτείτε και το δικό μας χώρο για να πειραματιστείτε μαζί μας. 9 εκπαιδευτικοί και 106 μαθητές, σας περιμένουν να σας ταξιδέψουν στον εντυπωσιακό και ταυτόχρονα πραγματικό κόσμο της επιστήμης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ΔΔΕ Α? Αθήνας και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια κα Ιωάννα Κων. Ψίνα για την συμπαράστασή της σε αυτή μας την πρωτοβουλία.

Με εκτίμηση
Ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων
Παναγιώτης Κ. Στασινάκης

Η ανακοίνωση σε μορφή αρχείου .pdf