Υπολογισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου με τη χρήση φωτοπυλών

Για τον πειραματικό υπολογισμό της ροπής αδράνειας κυλίνδρου με τη χρήση φωτοπυλών υπάρχουν δύο προτάσεις. Ένας κύλινδρος αφήνεται να κυλίσει σε κεκλιμένο επίπεδο και κατά την κίνησή του διέρχεται διαδοχικά από δύο φωτοπύλες. Σύμφωνα με τη μια διαδικασία μετράμε το χρόνο κίνησης μεταξύ των φωτοπυλών, άρα γνωρίζουμε το χρόνο κίνησης σε ορισμένο διάστημα.  Σύμφωνα με την δεύτερη πρόταση μετράμε το χρόνο διέλευσης από κάθε φωτοπύλη και διαιρώντας τη διάμετρο με αυτό το χρόνο βρίσκουμε την ταχύτητα διέλευσης από κάθε φωτοπύλη.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να αποσυμπιέσετε το φάκελλο, όπου υπάρχουν και οι δύο προτάσεις.

1η πρόταση

Υπάρχει το αρχείο ropi-adraneias-panagoylia με το σκεπτικό και το φύλλο εργασίας. Έχει εκπονηθεί από το συνάδελφο Κ. Παναγούλια όταν ήταν υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλιούπολης. Θα βρείτε ακόμα το αρχείο excel (pangoylia) καθώς και το αρχείο ropi-askisi όπου προτείνεται να δοθεί στο σπίτι ως άσκηση για τους μαθητές πριν την εκτέλεση του πειράματος.

Με το ίδιο σκεπτικό μπορείτε να βρείτε στο “Λύκειο – Φυσική”  (ανάρτηση 7 Νοεμβρίου 2012)  τις προτάσεις του συναδέλφου Δημητριάδη όπου υπάρχει η αντίστοιχη άσκηση.

2η πρόταση

Μπορείτε να βρείτε το σκεπτικό άσκησης που παρουσίασε στο ΕΚΦΕ ο συνάδελφος Κατέρης και το excel (αρχεία kateris)

Κατεβάστε-Αποσυμπιέστε