Φως και χρώμα – Φυλλάδιο και φύλλα εργασίας

Ένα σενάριο για τη διδασκαλία της Φυσικής, Γενικής Παιδείας, στη Γ΄ Λυκείου. Από τις Σωτηρίου Σοφία και Νίκα Κατερίνα.

Συνοπτική παρουσίαση:

– Το πρώτο μέρος του σεναρίου με τίτλο «ανάλυση λευκού φωτός» είναι μια πειραματική δραστηριότητα, όπου με τη βοήθεια του φασματόμετρου, μελετάται το φάσμα του λευκού φωτός και παρατηρούνται τα φάσματα απορρόφησης διαφανών σωμάτων (φίλτρων).

– Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Τα χρώματα στη Φυσική και τη Ζωγραφική», με τη βοήθεια της προσομοίωσης ?color vision? μελετάμε τα χρώματα και πως ο άνθρωπος τα αντιλαμβάνεται.

– Το τρίτο μέρος, με τίτλο «Διέγερση με Απορρόφηση Ακτινοβολίας, Υδρογόνο: Μοντέλα Και Φάσματα» με τη βοήθεια της προσομοίωσης ?Models of the Hydrogen Atom? μελετώνται τα μοντέλα του ατόμου που έχουν μέχρι σήμερα προταθεί και διερευνάται η διέγερση και το φάσμα του ατόμου του υδρογόνου.

– Τέλος, στο τέταρτο μέρος, στη δραστηριότητα «Διέγερση με κρούση, Γραμμικά Φάσματα Αερίων» συνδυάζεται το πείραμα με την προσομοίωση.
— Στο πραγματικό πείραμα με τη βοήθεια του φασματόμετρου μελετάται το φάσμα της λυχνίας υδρογόνου, της λυχνίας υδραργύρου, νέου και ηλίου.
— Στην προσομοίωση ?discharge lamps? παρουσιάζεται σχηματικά μια συστοιχία αντίστοιχη με το φασματόμετρο και παρουσιάζεται ο μηχανισμός διέγερσης του αερίου της λυχνίας υδρογόνου, καθώς και άλλων στοιχείων.

Οι δραστηριότητες είναι πειραματικές. Προτείνεται το πειραματικό τμήμα να γίνει στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών ενώ οι προσομοιώσεις μπορούν να γίνουν ή στο εργαστήριο Πληροφορικής, όπου οι μαθητές θα ασκούνται σε ομάδες των 2-4 ατόμων ή στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών με τη βοήθεια του βιντεοπροβολέα.

Χρόνος υλοποίησης: Περίπου 6 ώρες. Ο διδάσκων έχει δυνατότητα επιλεκτικής εκτέλεσης των δραστηριοτήτων καθόσον δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα στοιχεία, καθώς και διαφόρου βαθμού εμβάθυνσης.

Κατεβάστε το φυλλάδιο.