Μέτρηση του μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας

Μία πρόταση για την άσκηση “Μέτρηση του μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας” από το συνάδελφο Β. Δημητριάδη. Το συγκεκριμένο “τριπλό” φράγμα κυκλοφορεί στο εμπόριο σε τιμή γύρω στα 10 ευρώ. Η πρόταση είναι μια παραλλαγή της άσκησης του σχολικού εργαστηριακού οδηγού με βάση τη δυνατότητα να έχουμε τρεις διαφορετικές μετρήσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

* Ο τοίχος μπορεί να είναι ο πίνακας μαρκαδόρου, οπότε σημειώνουμε τους κροσσούς και ύστερα μετράμε εύκολα την απόσταση χκ. Επίσης, στον τοίχο μπορεί να υπάρχει χαρτί μιλιμετρέ για να γίνονται εύκολα οι μετρήσεις αποστάσεων μεταξύ κροσσών.

* Η απόσταση d=2m είναι ενδεικτική μπορεί να μικρύνει ή να μεγαλώσει ανάλογα με την χωροταξία του εργαστηρίου.

* Αν υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα φράγμα μπορείτε να πάρετε μερικές μετρήσεις αλλάζοντας την απόσταση φράγματος – τοίχου και κατόπιν την μέση τιμή τους.

* Τα φράγματα με πολύ πυκνές γραμμές (όπως και αυτό που θα σας χορηγηθεί από το ΕΚΦΕ- 1000 γραμμές/mm) δίνουν μεγάλη σχετικά απόσταση  χκ. Αν έχετε χκ/d μεγαλύτερο από 0,12 καλά θα είναι να μην προσεγγίσετε τη ημφ με την εφφ αλλά να βρείτε το ημίτονο. Προφανώς θα μετρήσετε πάλι χκ και d αλλά θα βρείτε την υποτείνουσα από το πυθαγόρειο θεώρημα.  Ο τύπος θα είναι

λ α x / (d2+x2)1/2

* Μπορείτε να δείτε παράλληλα και την δημοσίευση 20/10/12 σχετικά με τη συμβολή φωτός όπου το (ανακλαστικό) φράγμα είναι ένα CD. Παραλλάξτε την άσκηση θεωρώντας δεδομένη την απόσταση των tracks 1,6μm και υπολογίστε το μήκος κύματος.

* ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Aν βρείτε παλιά CD (όπως αυτά που έχουν οδηγίες χρήσης οργάνων στο εργαστήριο) είναι δυνατόν να ξεκολλάει σχετικά εύκολα το χαρτί με την ανακλαστική επιφάνεια. Aν φύγει το χαρτί με την ανακλαστική επιφάνεια μένει ένα «διαφανές» φράγμα με 625 γραμμές / mm ή α=1,6μm.

Κατεβάστε το φύλλο εργασίας